сряда, 30 декември 2020 г.

Panettone/Панетоне по български

 


Панетоне е известен италиянски коледен сладкиш,който е с формата на висок купол и богат вкус.Традиционно се приготвя няколко дни от меко тесто,замесено със закваска и италиянски брашна в специални форми,захаросани плодове,ядки и стафиди.
Опита ми,че се получава с мая и българско брашно по бързата процедура,без специална форма е факт.



Продукти:

500 гр.брашно за баници
250 мл.вода
50 мл. олио
40 гр.меко масло
100 гр.захар
1 п.мая
2 жълтъка
настъргани лимонова и портокалова кора

стафиди,ядки,захаросани цитрусови корички,накиснати в ром

Омесва се тесто и се оставя да втаса.
Втасалото тесто се разстила и се поръсва с накиснатите стафиди,ядки и захаросани корички.омесва се,така,че да се разпредели плънката навсякъде.
Оформя се топка,която се слага в 18 см.форма,застлана с хартия на дънното и парче хартия,сгънато на две около стените на формата,като цилиндър,захванато с кламер отгоре.
Оставя се да втаса още веднъж,прави се разрез на кръст и се слага бучка масло.
Следващия път мисля да пропусна този разрез,защото точно там спадна /хлътна/ и не се получи купол,както си го представях.
Пече на 160* за около 40-45 мин.




Оставя се да се охлади


Декорира се по желание,обикновено поръсен с пудра захар,както в случая.
Може да се залее с разтопен шоколад,както и в плънката да се слжат шоколадови капки.


Весели празници!







Няма коментари:

Публикуване на коментар