Месец май е най-уханния месец,навсякъде се носи розов аромат.
Сега е момента да си приготвим ароматен сироп от рози.
Нужни са ни няколко шепи розов цвят от трендафил или маслодайна роза и захар.
Рецепта:
100 гр.розов цвят
500 гр.захар
500 мл.вода
2-3 листенца сушено каркаде за по-наситен цвят-по желание,но може и без него
Розовите листенца се отделят и тогава се изтеглят.
Отрязва се жълтата част на листенцето,да не нагарча-някъде така бях прочела и така процедирам.
Готовия розов цвят се измива и се посипва със захарта.
Претрива с ръце и се оставя да престои 2 часа.
Залива се с водата и се слага на котлона да заври.
Ако се слага каркаде за цвят,сега е момента.
Ври 10 мин.и се изключва.
Оставя се да престои и да изстине и се прецежда.
Сипва се в бутилка и се съхранява в хладилник.
Разрежда се с газирана или минерална вода до желаната сладост.
Сладко и уханно розово да ви е!
Няма коментари:
Публикуване на коментар