понеделник, 18 май 2020 г.

Сироп от рози



Месец май е най-уханния месец,навсякъде се носи розов аромат.
Сега е момента да си приготвим ароматен сироп от рози.
Нужни са ни няколко шепи розов цвят от трендафил или маслодайна роза и захар.

Рецепта:

100 гр.розов цвят
500 гр.захар
500 мл.вода

2-3 листенца сушено каркаде за по-наситен цвят-по желание,но може и без него





Розовите листенца се отделят и тогава се изтеглят.




Отрязва се жълтата част на листенцето,да не нагарча-някъде така бях прочела и така процедирам.




Готовия розов цвят се измива и се посипва със захарта.




Претрива с ръце и се оставя да престои 2 часа.

Залива се с водата и се слага на котлона да заври.
Ако се слага каркаде за цвят,сега е момента.
Ври 10 мин.и се изключва.
Оставя се да престои и да изстине и се прецежда.
Сипва се в бутилка и се съхранява в хладилник.
Разрежда се с газирана или минерална вода до желаната сладост.



Сладко и уханно розово да ви е!

Няма коментари:

Публикуване на коментар