Знам,че мед правят само пчелите,но образно така го наричаме.
На принципа на Мед от Глухарчета реших да направя и от ароматната и полезна акация.
50 стръка цвят акация се измиват,
1 лимон се нарязва, заливат се с
2 л.вода и се завира 10 мин.
Оставя се да престои 12 часа,прецежда се и се вари със захар 1/1
На мен ми излезе1,8 л.течност и сложих 1,8 кг.захар.
Вари се до сгъстяване /около два часа/,като се отпенва периодично.
Слага се 1/2 ч.л. лимонтузу и се пълни топло в бурканчета,като се слагат с капачките надолу да изстива,за да се вакумират.
Напоследък,тъй като все не мога да преценя нужната гъстота,процедирам така-
когато се е посгъстило оставям сместа да изстине и така преценям,дали ми харесва.
Ако е рядко-доварявам,ако е гъсто-разреждам малко,ако ми харесва,само загрявам,слагам лимонтузу и сипвам в бурканчетата.
Използвам го за подслаждане на кафе и чай или разреждам с вода,като сироп.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар