Глухарчето е полезна билка,въпреки,че гледаме на него,като на бурен.
Бях скептично настроена,но тази година реших да направя мед,който,освен,че е полезен се оказа и много вкусен.
За целта ще са ни нужни:
400 цветчета / без дръжки/
1 лимон
1,5 л.вода
1/2 ч.л.лимонтозу
захар-на литър течност/кг.захар
Цветовете се измиват,заливат се с водата,прибавя се нарязания лимон и се завира за 10-15 мин.
Оставя се да престои 12 часа.
След това цветчетата хубаво се изстискват,течноста се прецежда през марля и се измерва.
На мен ми остана 1,3 л. и сложих 1,3 кг.захар.
Вари се до сгъстяване,като се пробва,както сладко-с капка,която не се разлива или пътечка,която остава.
Преди да се свали от котлона се слага лимонтозуто.
Разсипва се топъл в бурканчета и се обръщат с капачката надолу.
Получава се ароматен и полезен мед.
От това количество излезе 3 и 1/2 бурканчета.
Интересна рецепта! Ще я пробвам.
ОтговорИзтриване