четвъртък, 2 април 2020 г.

Etimek Tatlisi


Това е сладкиш от турската кухня.който се приготвя много бързо,а същевременно е и вкусен.
Няма печене,защото вместо блат се използват сухари,напоени с карамелен сироп,залива се с крем и отгоре със сметана.

Рецепта

За основата 

12-14 бр.сухари

За карамеления сироп

250 гр.захар
400 мл.вода

За крема

500 мл.прясно мляко
4 с.л.захар
3 с.л.брашно
1 с.л.нишесте
1 с.л.масло
1 ванилия

За отгоре-150 мл.сладкарска сметана

Приготвяме първо сиропа,като захарта се карамелизира и добавяме водата.
Оставяме карамела да се разтопи.
В подходяща тавичка, нареждаме сухарите плътно един до друг на два реда.
16/25 см. е моята и се хванаха 14 сухара,по 7 на ред.може да се ползват и 12 бр.
Заливаме ги с топлия карамелен сироп и ги оставяме да попият и да се охладят.
Сваряваме крема от мляко,захар,брашно и нишесте,като бъркаме непрекъснато до сгъстяване,прибавяме и маслото.
С готовия крем заливаме напоените сухари.
Оставяме да се охлади напълно.
Разбиваме сметаната и я нанасяме върху крема.
Оставяме  за няколко часа да престои и стегне.
Декорира се по желание,в случая с оризово криспи и локумчета за контраст,може с натрошени ядки или плодчета.

Да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар