петък, 10 април 2020 г.

Гюзлеме




Това са турски плоски питки,като нашите колачета,които се продават на Димитровградския пазар,но с малко по-различно оформление.
Дозата е малка-6 бр.,което ме устройва.
Ако ми трябват повече,увеличавам продуктите.

Рецепта

Тесто

1/2 с.л.суха мая
3 с.л.олио
3/4 ч.ч.топла вода
2 ч.ч.брашно
1 ч.л.сол

1/2 пак.масло за намазване

150 гр.сирене

Омесва се меко тесто и се оставя да втаса.
Втасалото тесто се оформя на дебел фитил /като салам/.
Нарязва се на 8 парчета,които се оформят на топки.




Всяка топка се разточва около 15 см.в диаметър и се нареждат една върху друга,като между тях ръсим брашно.
След това се пренареждат още веднъж в обратен ред,като пак посипваме брашно по между им и ги дооформяме да са горе долу еднакви по размер.
Купчината листи се притиска с ръка,да послегнат и се разточва на правоъгълна тънка кора.
Нарязва се на 6 вертикални ленти.




Лентите се намазват с разтопеното масло.
В края на всяка лента се поръсва натрошено сирене.
Навиват се лентите на хлабави рула.




Всяко руло притискаме с пръсти до плоскост,разточваме на тънко и печем в загрят намаслен тиган.
Готовите гюзлемета намазваме с масло.




Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар