Прави се 5-6 седмици преди Коледа!
Аз направих половин доза,като за проба и първи път.
Продукти:
Плънка:
250 гр. стафиди
50 гр. сушени кайсии- нарязани на дребно75 гр. сушени череши- нарязани на половинки
/или сушена боровинка/
150 гр. орехи нарязани50 гр. бадеми нарязани
40 гр. портокалови захаросани кори, нарязани на ситно
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
2 с. л. портокалов сок
50 мл. коняк или ром
1 ч. л. канела
1 ч. л. смлян карамфил
малко смлян джинджифил
Всичко това се накисва от предния ден,покрива се с фолио и се оставя на хладно.
Тесто:
175 гр.масло
2 с.л.мед
180 гр.захар
3 яйца
бакпулвер
180 гр.брашно
50 гр.смлени бадеми
Разбива се маслото+захарта+меда.
Прибавят се яйцата едно по едно,при непрекъснато бъркане до усвояването им.
Прибавя се половината брашно,бакпулвера,смлените бадеми и плодовата смес.
Разбърква се добре и се слага останалото брашно.
Изсипва се във форма,застлана с хартия и се заглажда отгоре.
Формата се завива с хартия и се връзва с канап,да стане,като капак.
Пече се в загрята 150*фурна 2,5-3 ч. до готовност.
Като се изпече,се надупчва с дървено шишче на няколко места и се залива с 3 с.л.ром и се оставя 30 мин.
След това се вади на решетка до пълното му изстиване.
Завива се с фолио,слагасе в кутия и се съхранява така до коледа,като периодично през 5-6 дена се полива с 2-3 с.л.ром.
На Коледа се наръсва с пудра захар и се декорира по желание.
Весела Коледа!
Чудесен е ,Ели ! Четох го и на друго място и се зарекох за следващата Коледа живот и здраве да го направя !
ОтговорИзтриванеС поздрав !