Рецептата съм я записвала отдавна от интернет,тогава нямах навик да се интересувам от източника.Сега,като се поразрових из нета се оказа,че е на http://fedorcka.blogspot.com/2010/12/blog-post_28.html Надявам се да не съм объркала първоизточника,че я има и из други блогове,но и мисля май няма как-така дословно съм я записала,досущ нейната.Благодаря за което.
Марципана вече е доста популярен у нас,като такъв.А именно финна бадемова паста,приготвена от смлени бадеми и захар,която е с превъзходен вкус.В годините на социализма марципан беше странното подобие на шоколад с гаден вкус. Това кулинарно недоразумение все още спира много хора от това да опитат истинския марципан, свързвайки го с измислицата на комунизма. Така мислех и аз до преди няколко години,докато не получих като подарък тази оригинална кутия с бонбони от качествен марципан.Синът ми пребивава за известно време в Любек,градче намиращо се на 60 км.от Хамбург.Тогава научих историята на марципана,известен в цяла Европа,че най-качествения съдържа 66% бадеми и се произвежда във фабрика в Любек,има и музей на марципана.Бонбоните изядохме още тогава,но красивата кутия във вид на метално куфарче ми е скъп спомен и до днес.
Тъй като у дома почти не оставам без марципан,реших да пробвам и Моцарт бонбоните,чиято основа е марципанена.Аз направих Kugeln ,следващия път ще пробвам Taler.
Продукти:
200 гр.марципан
50 гр.смлян шам фъстък
зелена сладкарска боя
За нугата:
1 ч.ч.смлени орехови ядки
2 с.л.мед
1/2 ч.ч.захар
1 белтък,разбит на пяна
Меда и захарта се загряват,докато леко карамелизира захарта,а капка пусната във вода не се разлива.Сваля се от котлона и се прибавят смляните орехови ядки и разбития на пяна белтък.Сместа се изсипва върху хартия за печене леко да се охлади /не много,трябва да е мека и леко топла/ и да стане пластична.
За покритието:
150 гр.шоколад
1 с.л.масло
Към 1/3 от марципана се прибавя зелената боя и смляните шам фъстъци.От сместа се оформят малки зелени топчета,които се обвиват с нугата.Получените по-големи топчета се обвиват с останалия 2/3 марципан,който не е оцветен.Всяко от топчетата се потапя в разтопения с маслото шоколад.Оставят се да стегнат.Аз съм ги наръсила с ядлив брокат.
Мои бележки:За приготвянето на нугата спазвах дадените пропорции.Но понятието 1 белтък знаете,че е много относително,зависи от яйцето.Явно моя белтък дойде голям и сместа не ми стана плътна,нямах и повече счукани орехи,та досложих карамелизиран кокос,за да сгъстя,но пък се получи страхотен вкус.Моят съвет е белтъка да е от малко яйце или да не се слага целия наведнъж.
Обожавам бонбони, а тези са перфектни! Неустоими са!
ОтговорИзтриване