1 кг захар
200 мл вода
1 ч.л. лимонена киселина
Избират се здрави и добре узрели череши. Измиват се и се почистват от дръжките и костилките. В тава се насипват на слоеве ред череши ред захар. След 1 час се заливат с водата и сладкото се вари на среден огън.
Готовато сладко се проверява по метода на капка от сладкото сипана в порцеланова чиния да не се разлива. Когато сладкото е готово се добавя лимонената киселина.
Готовото сладко още горещо се разсипва в затоплени бурканчета, които се затварят и се обръщат с капачките надолу, докато изстинат.
Друг начин за сладко от череши от горните продукти е класическия:
В тава се приготвя захарен сироп от водата и захарта. Когато се разтвори захарта и започне леко да ври се прибавят почистените череши.Разбъркава се на няколко пъти и се отсранява пяната. Добавя се лимонтозуто към готовото сладко, ври още към 5 минути и се разсипва в предварително затоплени буркани.Сладкото се вари на среден огън, за да не се разбърква често, така не загаря, не кипи и черешите се запазват цели.
Няма коментари:
Публикуване на коментар