четвъртък, 19 април 2012 г.

Козунак със закваска

  
Продукти: 
8 яйца 
2 ч.ч.захар+1 с.л.захар
1 ч.ч.прясно мляко 
1 мая
1/2 ч.ч.масло
1/2 ч.ч.олио /за месене/
1 ч.л.сол
1 лимон -кората + сока
3 ванилии
1 с.л.ром /коняк/
брашно,пресято /около 2 кг./

Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Брашното не се слага наведнъж,не отива всичкото.
 
 
За закваската:-В тенджерка се смесват прясното мляко,1 яйце,1 с.л.захар,маята разтворена в малко топла вода.Слага се брашно и се бърка,докато стане на гъстота,като смес за палачинки.Захлупва се и се оставя на топло,докато удвои размера си.

 
Отделя се един жълтък за намазване.Всички останали продукти /без олиото/се разбъркват и се смесват със закваската.Меси се меко тесто,докато спре да лепне по ръцете.С 1/2 чаша олио започва да се доомесва тестото /без брашно/докато се получат мехури /около 40 мин.месене/.После се бие в плота 100 пъти.Оставя се да втасва /около 2 часа/.Като втаса тестото се разделя на 3 равни части.Всяка част се разделя на по 3 топки.От тези топки се усукват фитили и се сплитат козунаците.Плитките да са стегнати.Поставят се в съда за печене и се оставят да втасат още един път,докато удвоят обема си.Разбива се оставения жълтък с малко олио и малко прясно мляко и се намазват козунаците.Наръсват се със захар и филирани бадеми.Пекат се в загрята фурна /150-160*/ за около час.Като се зачервят отгоре се завиват с алуминиево фолио.
Излизат 3 големи козунака.

2 коментара:

  1. Тези козунаци ме грабнаха веднага!
    Много хубав вид имат , а както се вижда са и на конци!Пухкави и ароматни!
    Прегледах рецептата и си я копирам за догодина.
    Поздравления за майсторството!
    Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох ,май пак ще запрятам ръкави с тези ваши козунаци :))... а, че спрете се ,де..:)) нали Великден си замина :)...Това на шега , но козунака ти е страхотен ,Ели ! Майсторска работа !
    Хубав следобед ти желая и ти пращам една голяма прегръдка !

    ОтговорИзтриване