По Хасковския край се прави този деликатес,като се заколи прасето.
Напълнен в тази форма му казват Бърсаци или Пуска,ако е напълнен в пикочния мехур на прасето.Навремето правехме Пуски,но те съхнат по-бавно,режат се по-трудно,затова напоследък правя Бърсаци-съхнат бързо,имат правилна форма..
На 1 кг месо-
30 гр.сол
3 гр.кимион
5 гр.черен пипер
5гр.захар /селитра/
100-150гр.праз
Това е стандартната рецепта,по която правя 20г.Сега вече има и готови подправки за определено количество месо.Последната партида съм направила с подправка за Карловска луканка,но не е изсъхнала още.Нарязва се на ситно и праза и се омесва с овкусеното месо.Оставя се да престои 24 часа,като няколко пъти се разбърква.Пълнят се в черва с ръчна месомелачка без ножчето,само с фунията.Аз ползвам изкуствени черва,които накисвам предварително в топла вода,за да омекнат,завързвам единия край с конец и намушвам на фуниятя,пълнят се като суджуци.Завързват се с конец и се окачват на проветриво място да съхнат.Ако искам да са кръгли ги оставям така,ако искам да им придам сплескана форма ги минавам с точилка или се притискат между две дъски с тежести отгоре.След като са готови, се съхранявят във фризер-увити в хартия/вестник/ и найлонова торбичка,за да не съхнат повече.Да ви е сладко!
Леле,какви изкушения!Идвам ти на гости и ще донеса червено вино.Наздраве!
ОтговорИзтриванеЕлке слагай масата с Жечка ти идваме на гости:)
ОтговорИзтриванеЗаповядайте!
ОтговорИзтриванеMesoto samo svinsko li e na praseto?? i ako da ot koya chast
ОтговорИзтриванеОт къде закупувате изкуствените черва.
ОтговорИзтриванеОт Бабин пазар-Димитровград.
Изтриване