петък, 5 февруари 2021 г.

Оризова торта

 




Италиянски сладкиш с ориз,ядки и сушени плодове.
Като видях съставките и начина на приготвяне ми заприлича на Турския сутляш,но се оказа,че е по-скоро,като гъсто Ашуре или даже,като жито за помен,колкото и странно да звучи.
По този повод ще го раздам,вместо жито за помена на баща ми-3 месеца,тъкмо нещо различно,интересно и вкусно.





Продукти:

500 мл.прясно мляко
150 гр.ориз
80 гр.захар
50 гр.стафиди
50 гр.захаросани цитрусови корички
50 гр.едро смляни ядки/орехи,лешници,бадеми/
1 яйце
ванилия

пудра захар за поръсване

Сварява се млякото с ориза за 15 мин. и се оставя да поизстине.
Прибавят се ядките,стафидите,коричките,захарта,ванилията и разбитото яйце.
Слага се в 18 см.тавичка,застлана с хартия и се пече в загрята 160*фурна за 30-35 мин.

Сервира се охладен и поръсен с пудра захар.





Да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар