вторник, 12 януари 2021 г.

Фокача-плосък италиянски хляб

 


Напоследък е модерно тестото с висока хидратация,малко мая и дълго втасване.

Продукти:

350 гр.брашно
250 мл.вода
1 гр.суха мая
8 гр.сол





Разбърква се меко лепкаво тесто и се слага в намазнен съд с капак.
Оставя се в хладилник за 24 часа.
Премесва се пак и се изважда на стайна температура за няколко часа да удвои обема си.
Изсипва се на плот,поръсен с брашно и се сгъва няколко пъти /не се меси/ да се оформи топка.
Поставя се в намазана с мазнина правоъгълна тавичка или,както в случая на силиконова подложка за печене.
С леко придърпване и разтягане се оформя тънък правоъгълник,намазва се със зехтин и се поръсва с розмарин.
Изпича се до готовност в загрята 200*фурна за 8-10 мин.до златист загар.




Няма коментари:

Публикуване на коментар