сряда, 27 май 2020 г.

Сироп от бял бъз



Сега е момента да си наберем бъз и да си приготвим ароматен сироп.
За разлика от Лимонадата от бъз,която приготвих и е за директна консумация,този сироп е концентрат за разреждане.

Необходими са ни-

30 съцветия бъз
1 л.вода
2 кг.захар
1 п.лимонена киселина

Цветовете се измиват и се накисват във водата за 24 часа.
Върху цветовете,за да са хубаво накиснати,слагам една чиния да ги притисне.
В прецедения сок се изсипва захарта и лим.киселина и се бърка периодично до стопяване на захарта.
Сиропа се разлива в бутилки,които се пълнят догоре,за да няма въздух.

За по-сигурно,ако ще го зазимяваме е хубаво да се стерилизира или,както аз процедирам-

Загрявам прецедения сок,изсипвам захарта и бъркам  докато се стопи.
Слагам лимонтузуто и пълня бурканчета с горещия сироп.
Затварям и обръщам буркана с капачката надолу и ги оставям да изстиват.
Сервираме сиропа разреден с обикновена или газирана вода,с резен лимон и листа от мента.

Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар