вторник, 12 май 2020 г.

Охлюви-начин на варене и почистване




Сега е сезона на охлювите.
Готвенето на охлюви е традиция за мен през пролетта,израстнала съм с тях и ги приготвям в различни варианти.
Но е много важна първоначалната им подготовка и обработка,която е един дълъг процес от миене,варене,почистване,но крайния резултат си заслужава всичкото суетене около тях.
Според доста мои приятели,това преживяване не биха си го причинили.
В тази публикация ще опиша моя начин за обработка на охлювите.




Събраните вече охлюви се оставят да престоят 1-2 дни,за да се очистят от стомашното съдържимо.
Лагеруването на охлювите се състои в това,да стоят в затворен съд с пролука за въздух,най-малкото да не плъзнат навсякъде.
Навремето ги захлупвахме в кофи,тенекии,казани,според количеството охлюви,като отгоре слагахме капак,затиснат с камък,защото животинките са доста мускулести,избутват капака и изпълзяват.
Сега ги слагам в 10 л. бутилки от вода,като продупча капачката.
Трябва да са на хладно,да не ги пече директно слънцето.

От опит мога да кажа,че процедурата по отлежаването,може да се пропусне,все пак са тревопасни,но,го правя много рядко,само поради липса на време.


Измиваме охлювите със студена вода и ги слагаме в дълбока тенджера.
Заливаме ги с топла вода и ги слагаме на котлона да се варят.
Някой,за по-хуманно,изсипват охлювите във вряща вода.но така повечето охлюви остават свити и трудно се вадят,а,като завира постепенно водата всички са излезнали от черупката.
Тенджерата не се захлупва,но се стои до нея,защото се образува пяна,която започваме да обираме с решетъчна лъжица,пък и да не изпълзи някой охлюв.
Отпенваме старателно обилната пяна,докато заври без да се пени.
Изсипваме водата,изплакваме охлювите и ги заливаме с чиста топла вода и слагаме сол.
Варенето продължава около час,два,докато се сварят.
Това е класическия начин.
После се почистват и се консумират,приготвени по различен начин.




Напоследък,особено,когато са повече,а нямам много време,практикувам така-слагам охлювите да се варят и започвам да отпенвам.
Като заврят ги вадя,измивам ги със студена вода и отделям охлюва от черупката.

През това време слагам следващите да завират,а тези започвам да почиствам,докато са топли.




Обикновено излизат лесно,като хвана месестата част,която се показва и издърпвам направо с ръцете,но ако не излиза,си помагам с върха на ножа или вилица,шишче...нещо остро,с което да се набоде и издърпа.




Така изглежда отделения от черупката охлюв.




Отделя се месестата част,която се яде,от задната неядлива част.
Незнайно защо снимката застана на обратно,но се добива представа.



Това е ядливата част на охлюва.


Това излиза от пълна 10 л. бутилка с охлюви.
След,като всички охлюви сме ги обработили до тази степен,по втория описан метод,слагам всички месца в тенджера,с подсолена вода,за да се доварят до готовност,обикновенно около час,час и половина се сваряват,но ги проверявам,трябва да са меки,не жилави.
След това ги измивам хубаво няколко пъти,да не са лигави.
Понеже правя по много охлюви,за да има до следващата реколта,ги разпределям в торбички на порции и ги замразявам.-не се отразява по никакъв начин на вкуса им.
Сега е момента да се отделят черупки от охлювите,добре почистени,измити и подсушени,ако ще се правят Охлюви с ориз и Охлюви по Бургундски.




3 коментара:

  1. Точно така се прави !!!

    ОтговорИзтриване
  2. Само да ви кажа с тая ваша туба 2 дена Тея охлюви Умряха....с дупки да влиза въздух на хладно....няма братче трупове....никакви съвети от интернет вече...те са трвоядни кво да ги чакаш два дена....

    ОтговорИзтриване
  3. Слагам ги във гаци (чувалче от картофи) и от време на време ги пръскат с вода.

    ОтговорИзтриване