вторник, 1 януари 2019 г.

Нюрнбергски меденки/Lebkuchen


Тези ароматни сладки,традиционни не само по Коледа от района на Нюрнберг са известни в цяла Германия,като Lebkuchen.Тук им казваме нюрнбергски меденки,а интересното е,че в състава им няма мед.Основните съставки на тестото са ядки, захаросани плодове и ароматни подправки,поставени върху тънка вафлена основа-Oblaten,поляти с шоколадова или захарна глазура.


Продукти:

2 яйца
125 гр.захар
125 гр.брашно
125 гр.смлени лешници
1/2 ч.л.бакпулвер
100 гр.захаросани корички микс/лимон и портокал/-смлени
1 ч.л.канела
1/2 ч.л.индийско орехче
1/2 ч.л.кардамон
1/2 ч.л.карамфил

вафлени кръгчета-oblaten

шоколад за глазура
пудра захар за глазура

В купа се смесват сухите съставки и захаросаните корички.
Разбиват се яйцата със захарта и към тях се прибавя сухата смес.
Получава се гъста кексова смес.

Върху всяко вафлено кръгче се поставя купчинка от сместа и се нареждат в тава за печене.
Оставят се за около 30 мин.да подсъхнат,след което се пекат за 15 мин.в загрята 150* фурна с вентилатор.
Изпечените меденки се охлаждат и се потапят само отгоре в разтопен шоколад или глазура от пудра захар,разтворена с вода и няколко капки лимонов сок до нужната гъстота.




Това са вафлените подложки.



Така изглеждат изпечени и потопени в глазура.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...