Тези ароматни сладки,традиционни не само по Коледа от района на Нюрнберг са известни в цяла Германия,като Lebkuchen.Тук им казваме нюрнбергски меденки,а интересното е,че в състава им няма мед.Основните съставки на тестото са ядки, захаросани плодове и ароматни подправки,поставени върху тънка вафлена основа-Oblaten,поляти с шоколадова или захарна глазура.
Продукти:
2 яйца
125 гр.захар
125 гр.брашно
125 гр.смлени лешници
1/2 ч.л.бакпулвер
100 гр.захаросани корички микс/лимон и портокал/-смлени
1 ч.л.канела
1/2 ч.л.индийско орехче
1/2 ч.л.кардамон
1/2 ч.л.карамфил
вафлени кръгчета-oblaten
шоколад за глазура
пудра захар за глазура
В купа се смесват сухите съставки и захаросаните корички.
Разбиват се яйцата със захарта и към тях се прибавя сухата смес.
Получава се гъста кексова смес.
Върху всяко вафлено кръгче се поставя купчинка от сместа и се нареждат в тава за печене.
Оставят се за около 30 мин.да подсъхнат,след което се пекат за 15 мин.в загрята 150* фурна с вентилатор.
Изпечените меденки се охлаждат и се потапят само отгоре в разтопен шоколад или глазура от пудра захар,разтворена с вода и няколко капки лимонов сок до нужната гъстота.
Това са вафлените подложки.
Така изглеждат изпечени и потопени в глазура.
Няма коментари:
Публикуване на коментар