вторник, 2 януари 2018 г.

Селски суджук


За суджука смесваме свинско и телешко месо в различни съотношения,обикновенно 50/50,но напоследък даже слагам повече свинско /нетлъсто/ и по-малко телешко,но е въпрос на вкус.

На 1 кг.месо:
30 гр.сол
5 гр.черен пипер
3 гр.кимион
5 гр.захар
 2 гр.селитра /може и без нея/

тънки свински черва

По желание могат да се добавят различни подправки,като чубрица,кардамон.чимен,бахар,индийско орехче...но аз залагам на традиционния вкус,защото така ни харесва.

Месото се нарязва на парчета,колкото да влизат в месомелачката,овкусява се подправките и се оставя да поемат няколко часа,след което се смила,обърква се пак хубаво и се пълни в тънки свински черва.Завързват се от двете страни и се увисват на прът да съхнат.
На другия ден се разточват с точилка,да добият сплескана форма,на следващия ден,още веднъж ги минавам с точилката,Съхнат на проветриво,сухо място.



Този е от смляно месо



Този е от ситно накълцано месо

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...