За суджука смесваме свинско и телешко месо в различни съотношения,обикновенно 50/50,но напоследък даже слагам повече свинско /нетлъсто/ и по-малко телешко,но е въпрос на вкус.
На 1 кг.месо:
30 гр.сол
5 гр.черен пипер
3 гр.кимион
5 гр.захар
2 гр.селитра /може и без нея/
тънки свински черва
По желание могат да се добавят различни подправки,като чубрица,кардамон.чимен,бахар,индийско орехче...но аз залагам на традиционния вкус,защото така ни харесва.
Месото се нарязва на парчета,колкото да влизат в месомелачката,овкусява се подправките и се оставя да поемат няколко часа,след което се смила,обърква се пак хубаво и се пълни в тънки свински черва.Завързват се от двете страни и се увисват на прът да съхнат.
На другия ден се разточват с точилка,да добият сплескана форма,на следващия ден,още веднъж ги минавам с точилката,Съхнат на проветриво,сухо място.
Този е от смляно месо
Този е от ситно накълцано месо
Здравейте,
ОтговорИзтриване30гр.сол¿?¿ Е много .
Според мен като изсъхне ще горчи от сол!