Рецепта:
2 яйца
1 ч.ч.захар
1/2 ч.ч.олио
1/2 ч.ч.кисело мляко
1 ч.л.амонячна сода
3 ч.ч.брашно /може+ още 1/2 чаша/
мармалад за слепване
орехи-по желание
захар за овалване
жълта и червена боя
От тази доза излизат 25 праскови,50 топчета по 20 гр.
Омесва се тесто,правят се топчета и се пекат до порозовяване.
Още топли се издълбават и трохите се заделят за плънката.
Натрошаваме трохите и ги смесваме с 1/2 бурканче мармалад.
Пиша мармалад,защото консистенцията трябва да е гладка,иначе става с всеки вид сладко или конфитюр,просто го пасираме,както аз в случая със сладко от сини сливи.
По желание може да се прибавят смлени орехи.Ако сместа е много гъста се разрежда с малко пр.мляко или водичка.
След,като изстинат се пълнят с плънката и се слепват.
Слепените вече сладки се потапят първо целите в жълтата боя,после половината в червената боя.
Овалват се в кристална захар и се оставят да подсъхнат.
Украсяват се с листенца от чемшир.
Хубаво е да престоят няколко часа,за да се споят преди ядене.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар