Рецепта:
Това е мини вариант за тавичка с размери 17/27 см
10 бр, кори за баклава
50 гр.орехи
50 гр.захар
1 ч.л.канела
олио за намазване/50мл./
масло 50 гр
тънка пръчица за навиване/такава в момента имам подходяща/,иначе може да се използва тънка точилка,по-дебел шиш или пръчица от дървена закачалка/
Сироп:
1 ч.ч захар
1 ч.ч. вода
резен лимон
Обикновено я правя с турските кори.
Орехите се смилат на едро,смесват се със захарта и канелата.
Разгъва се кората,напръсква се с олио тук там и се наръсва с плънката.
Кората се навива около пръчицата на руло.
Набира се от двете страни,като хармоника.
Нареждат се плътно в намазнена тавичка,за да запазят форма.
Разрязват се на около 2 см.
Маслото се разтопява и се поливат баклавичките,първо по прорезите,после отгоре.
Пече се до златисто,около 30 мин.150*
През това време се сварява сиропа и се оставя да поизстине.
Заливам полуизстинала баклава с полуизстинал сироп.
Оставя се да си поеме сиропа.
Да ви е сладко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар