понеделник, 19 август 2013 г.

Тирамису


Традиционен италиянски десерт,с разнообразни рецепти,всяка твърдяща за автентичност.
Това са основните продукти за тирамису-Маскарпоне,Марсала,Савоярди.
Всеки един продукт може и да се замени с подобен такъв,но тогава няма да е тирамису,а ще се получи просто вкусен десерт.Рецептата ми е от кутията на маскарпонето.



Продукти:
Крем:
500 гр.маскарпоне
4 жълтъка
4 белтъка
120 гр.захар
120 мл.Марсала

Жълтъците се разбиват със захарта и марсалата на водна баня,докато се сгъстят,това е така наречения крем Забайон.Белтъците се разбиват на сняг.Маскарпонето се разбърква,прибавят се цълтъците,после с леко разбъркване и белтъците.

1 п.бишкоти"Савоярди" се потапят в разтвор от-250 мл.кафе+50 мл.марсала+2 с.л.захар
Нареждат се в тавичка,отгоре се слага от крема,пак бишкоти и се завършва с крем.Заглажда се и се оставя в хладилник за няколко часа да стегне.
Поръсва се с горчиво какао и се сервира разрязано на квадрати.





2 коментара:

  1. леле толкова време му се каня.....
    страхотен е
    вземем аи парченце и бягам
    Прекрасна седмица ти желая

    ОтговорИзтриване
  2. И аз му се каня, но още не съм приготвяла... Не за друго, ами не пием кафе, та е малко вероятно да го хапнем. Но твоето, Ели, е прекрасно, браво!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване