понеделник, 11 февруари 2013 г.

Веян паламуд

 
Обичайно се прави наесен,тогава паламуда е най-хубав.Рецептата е туткава,но си струва,става много вкусна.
Рибата се почиства много добре и се изкисва хубаво поне 1-2 дена,като водата се сменя по няколко пъти на ден.
Пълнят се коремите с едра сол и се нарежда в съд с коремите нагоре за 48 часа.
Изважда се рибата,измива се и се слага в саламура в съотношение 1 л.вода+250 гр.сол за 48 часа.
След това отново се измива и се слага в саламура в съотношение 1л.вода+150 гр.сол за 24 часа.
След това рибата се измива и се обезсолява във вода 2 пъти по 30 мин.
Отново се слага в саламура в съотношение 1 л.вода+40 гр.сол за 24 часа.
Измива се и се оставя да се изцеди.Коремите се разтварят и се застопоряват с клечки,връзват се опашките с дебел конец и се закачат на проветриво място да съхнат.
Според това къде ще се веят,за да не ги кацат мухите се намазват с оцет,а
за да се предпазят от гларусите се покриват с тензух.


 Готовите риби се съхраняват опаковани в хладилник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар