четвъртък, 13 декември 2012 г.

Портокалови корички-захаросани и с шоколад


 

Обикновенно сме свикнали,като изядем портокала да изхвърлим корите.От доста време обаче,аз не ги изхвърлям и ги употребявам най-пълноценно.Вариантите са няколко в зависимост за какво ще ги използвам-захаросани,шоколадови или кандирани.Приготвям и сладко от портокали,но това е друга тема.Събирам корите поне на 5 портокала,за да си струва правенето.Не винаги имам на куп 5 портокала или пък не се изяждат толкова наведнъж,събирам корите от няколко дена в торбичка в хладилника.Самото приготвяне не е трудно,просто изисква малко повече време,за да се постигне крайния резултат,който пък от своя страна наистина си заслужава.И така,портокалите естествено сме измили преди консумация.Обелените кори се нарязват на ивички и се накисват във вода с хл.сода /1 л.вода+1 ч.л.хл.сода/ за около 30 мин. и се изплакват.Бланшират се в няколко води-заливат се със студена вода и се кипват за около минута.Вадят се в студена вода,изцеждат се и процедурата се повтаря 3-4 пъти,за да се премахне горчивината от корите.Приготвя се сироп от 2 ч.ч.вода+2 ч.ч.захар.Като заври сиропа, коричките се пускат и се оставят да поврят-сиропа да се посгъсти и коричките да поемат сладоста.Вадят се една по една и се нареждат върху хартия за печене,като се изпъват,за да са правички като изсъхнат.Оставят се да престоят поне едно денонощие,ако ще са захаросани и още малко,ако ще са с шоколад или ще са просто кандирани.

 

За захаросаните корички-докато още лепнат коричките се овалват в захар и се досушават.


За шоколадовите-разтапя се шоколад /аз ги правя винаги с черен/ и се потапя 2/3 от коричката.Оставят се върху хартия или фолио да стегне шоколада.

 

Съхраняват се затворени в кутия с капак,издържат доста време...,ако останат.

3 коментара:

  1. Изглеждат чудесно!Тази година и аз правих и много ми харесаха!Ще пробвам и със шоколад скоро.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. :) Вчера ги правих и вече ги излапахме, чакат ред за публикуване:)! Наистина са много вкусни! Твоите обаче стоят точно захаросани, аз не успях да ги докарам:)При теб е и малко по-различна предварителната обработка. Прекрасен Коледен аромат и настроение носят! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Правя конфитюр от портокалови и лимонови корички, но сега си записвам рецептата и ще си направя захаросани! Много ми харесват, а и винаги има към какво да се добавят.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване