неделя, 4 ноември 2012 г.

Манго Чатни

 
 
Чатни е характерен индийски сос,който се сервира към месни ястия и ориз.В превод Чатни е пикантен сладко-кисел сос,който се прави от зеленчуци или плодове,има едновременно киселичък,сладникав и лют вкус.Прилича на сладко и е комбинация от оцет,захар и подправки.Най-разпространено е Манго Чатни.Както винаги провокирана от странните имена и съчетания на продукти и чудеща се,как да оползотворя едно манго,се спрях на тази рецепта.Получи се учудващо добре,хареса ми.Както споменах и в други публикации,закупих си книгите от поредицата за модерни хора на издателство Гурме и пробвам доста от екзотичните им и нестандартни за мен рецепти.Обичам да опитвам нови неща и повечето ми допадат.

Ето и рецептата.

Продукти:
1 манго
250 мл.ябълков оцет
250 гр.захар
сол 
кардамон
канела
индийско орех4е
лют пипер

Мангото се обелва и се нарязва на малки кубчета.Слагат се в тенджера,залива се с оцета и се вари 10 мин.на умерен огън,като от време на време се разбърква.Добавя се захарта и подправките на вкус.Вари се на слаб огън 40-50 мин.с често разбъркване,докато се сгъсти.За по-дълго съхранение се пълни се в буркан с винтова капачка и се затваря,докато е горещо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар