четвъртък, 3 май 2012 г.

Крем Брюле


 


Крем Брюле   е един от най-популярните и изтънчени френски десерти. Това най-вероятно се дължи на зашеметяващата комбинация от нежния студен крем и хрупкавата сладост на карамелизираната захарна коричка.
Първата рецепта за крем „Брюле“ датира от 17-ти век и на френски – Creme Brulee – означава „обгорен крем“. Франция е официално приетата родина на десерта, но има и други претенденти – Испания и Англия.
Кремът представлява яйчена основа поръсена със захар, която се карамелизира на висока температура. В домашни условия това най-удобно става под силно загрят реотан на фурна, но ако се използва специализирана кухненска горелка е много по-лесно крема да остане студен. В оригиналната рецепта единствената подправка на крема е ванилия, но съществуват и много съвременни варианти включващи шоколад, ликьори, плодове и други.
Най-важната особеност на този десерт е коричката от карамелизирана захар. Тя е тази, която го различава от други подобни рецепти – например крем карамел – и му придава неговия характерен облик. 

 

Продукти:
8 жълтъка
150 гр.захар
ванилия
700 мл.сметана 
300 мл.пр.мляко
50 гр.кафява захар
 Жълтъците се разбиват със захарта и ванилията.Бавно се добавят сметаната и млякото.Сместа се прецежда и се разпределя в топлоустойчиви купички.Пече се на водна баня,в загрята на 140*фурна,за около час и половина,като се следи водата да не завира.Охлаждат се в тавата,докато изтине водата.След това се прибират в хладилник,поне за около час.При сервиране повърхноста на крема се поръсва с кафявата захар и се нагрява с кухненска горелка за крем брюле до карамелизиране на захарта.При липса на такава,крема се слага във фурна,на най-високото ниво с включен горен или грил реотан.Целта е крема да е студен,а коричката хрупкава,затова се съхранява в хладилник,а се карамелизира непосредствено преди консумация.Сервира се веднага,защото,като престои карамелената коричка се разтопява. 

 

А все пак това е чара на брюлето.

11 коментара:

  1. невероятно изкушение
    взимам си една чиниика и бягам
    хубава вечер

    ОтговорИзтриване
  2. И аз ще си отмъкна едничка!:), толкова вкусно изглежда, а е сред любимите ми. Так и не съм го правила, все още...

    ОтговорИзтриване
  3. За мен оставихте ли момичета?:))))
    Толкова нежен и примамлив е че не може да му се устои.
    ЦЕЛУВКИ!

    ОтговорИзтриване
  4. Ако може и не е късно да се включа със същата молба като останалите;) МНого го обичам, но след един провал, не смея да се пробвам пак,Твоят изглежда перфектен!!!!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Не обичам крем, но този изглежда страхотно!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно изпълнение на класическата рецепта.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за ласкавите коментари момичета,крема наистина си струва да се опита.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте! Искам да попитам сметаната подсладена ли трябва да бъде?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма значение,все пак има захар в рецептата,пък и подсладената сметана не е кой знае колко сладка.

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  9. Получи се! Получи се!!!
    Не очаквах! :))
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване