събота, 31 март 2012 г.

Захарни възелчета

Продукти:
1 ч.ч.прясно мляко
1/2 ч.ч.олио
1/2 ч.ч.захар
4 яйца
1 ванилия
настъргана лим.кора
1/2 п.мая
щипка сол
щипка захар
захар за овалване 
парче тензух
брашно колкото поеме/около 800 гр./
Маята+щипка захар+щипка сол+1с.л.брашно се слага в малко хладка вода да шупне.От продуктите се замесва тесто.Тестото се слага в тензуха и се завързва не стегнато /както се цеди мляко/.Пуска се в дълбок съд с хладка вода.Като е готово втасало,тестото изплува на повърхността.Оставя се малко да се окапе.Върху плота се наръсва захарта за овалване.От тестото се късат късчета,оформят се на фитили,овалват се обилно със захар и се връзват на възел.Пекат се върху пекарска хартия до порозовяване.Изпечените се вадят веднага от тавата и се обръщат наопаки да изстинат /защото отдолу захарта при печенето се карамелизира и залепват/.

10 коментара:

  1. Айй, много са хубави ,Ели ! И такова втасване не бях чувала :) ,много е интересно ! Ама на вкус като козунак ли са ?
    Чао и хубава съботна вечер !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря,Ивана.Да втасването наистина е интересно и на мен ми беше странно,рецептата я имам от свекърва ми.И да,на вкус са козуначени и даже да поизсъхнат пак са хубави.За великден мисля пак да ги направя.

    ОтговорИзтриване
  3. Голяма вкусотия предлагаш! Втасването е като на къпана пиъка! Чудесни са , като малки козуначета! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Соня.Наистина са като малки козуначета и са много вкусни.Хубав ден!

      Изтриване
  4. Ели, с удоволствие бих развързала няколко възелчета :) Наистина много интересно втасване! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Ели ,пак чудесно предложение!
    Невероятни са,аз ги знам като Чешки възелчета.
    Вкусни и неустоими,поздравления!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  7. как съм ги изтървала :)
    записвам си рецептата,благодаря ти!
    поздрави и спокойна нощ

    ОтговорИзтриване
  8. Тази рецепта я имам и правя от 1990 година от списание Хоби бр1много е сполучлива казват се Великденски вьзелчета

    ОтговорИзтриване