Суши-толкова екзотично и толкова модно у нас напоследък.Винаги съм си мислила,че е нещо много сложно за приготвяне в домашни условия.Както и повечето чужди рецепти,навлизащи с гръм и трясък,като изискани и модерни в елитните заведения,се оказа,че просто трябва да си набавя нужните продукти,които има вече на нашия пазар и то на доста прилични цени.Купих си книгата за Суши от кулинарната поредица За модерни хора на издателство Гурме.Книгата е много хубава,научих доста неща от нея.Както не съм знаела,че има много видове суши,според начина им на оформяне-маки,урамаки,темаки,нигири... най малко съм си представяла суши в сладък вариант.Като любител на десертите естествено не го подминах.Поетапно ще пробвам всички рецепти и ще ги споделя с вас.Нигири е топче ориз на което се придава елипсовидна форма.Отгоре се поставя парче от продукта с който ще се сервира-в случая с плодове.
Продукти:
400 мл.кокосово мляко
400 мл.оризово мляко /Аз ползвах соево мляко,поради липса на оризово/
5 с.л.кафява захар
1 ванилия
щипка сол
200 гр.ориз за суши
100 гр.кокосови стърготини
1 киви
1 карамбола
1/2 портокал
1/2 грейпфрут
сок от 1/2 лимон
В тенджера се смесват кокосовото мляко,оризовото мляко,кафявата захар,ванилията,солта и добре измития ориз и се слагат на котлона.След като кипне,се намаля огъня и се оставя да къкри 30 мин.при често разбъркване.Сваля се от котлона и се оставя да се охлади,покрит с памучна кърпа.Кокосовите стърготини се запичат в сух тефлонов тиган до златистокафяво и се оставят да се охладят.Плодовете се нарязват на тънки резени и се поръсват с лимоновия сок.От ориза се оформят продълговати топчета,овалват се в кокоса,върху всяко се поставя парче плод и се подреждат в подходящо плато.По рецепта го дават да се сервира със сос от манго,но аз го пропуснах.На вкус е като кокосово мляко с ориз и гарнирано с плодовете се съчетава добре,не мисля,че му е нужен някакъв сос в добавка,но това е мое мнение.Следващия път бих увеличила малко захарта,защото не ми беше достатъчно сладко,но аз обичам прекалено сладки неща.
Сушито е много красиво и цветно!Предполагам ,че е и вкусно,съдя по продуктите.Аз също мислех ,че е нещо сложно за приготвяне.Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМного хубава и полезна публикация!
Поздрави и хубава седмица!
Съвсем не ми беше хрумвало, че може да се направи сладко суши :) Много красиво си го подредила! Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриване