Честит празник!Днес по традиция на трапезата трябва да има риба.Ако не друга,то поне сушена,която приготвям напролет или наесен и се счита у нас за особен деликатес.
Обикновено го правя от сафрид,става и с друга риба,но лично аз не съм пробвала.Рибата се изчиства хубаво и се измива.На дъното на съда,в който ще се осолява се наръсва едра сол,нарежда се ред риба,ред сол и така докато свърши рибата.Завършва се със сол.Така престоява 24 часа.Изважда се и се отупва от солта.Нанизва се на канап през очите на рибата и се завързва.Следващата е на разтояние 4-5 см. от рибка до рибка,за да не се допират една до друга.На връзка нанизвам около 20 риби.Закачат се да съхнат на проветриво място до пълно изсушаване.Съхранявам в плътно затворена кутия.
Беше ми интересно да науча как се приготвя чироз!
ОтговорИзтриванеНе съм опитвала риба приготвена по този начин.
Полезна публикация за любителите на рибката!
Приятна вечер!