Оказа се,че е доста лесно и бързо за приготвяне,просто трябва да си набавим нужните основни продукти-ориз за суши,оризов оцет,нори,уасаби,соев сос,бамбукова рогозка,които вече са достъпни и на българския пазар и то на разумни цени.Другото е въпрос на вкусови предпочитания и въображение.
Докато четях книгата,установих колко много видове суши има,според начина им на оформяне.Като за начало опитах няколко варианта,с които мисля,че се справих долу-горе добре.
Маки суши:
-това е най-познатия вариант.Представлява руло от ориз с плънка,завити в лист нори,с помоща на бамбукова рогозка.
Нигири суши:
-представлява топче ориз на което се придава елипсовидна форма и отгоре се поставя парче риба,скарида.....
Темаки суши:
-представлява 1/2 лист нори с пълнеж от ориз и други съставки по желание,завит във вид на фунийка.
Урамаки суши:
-представлява маки суши,при което ориза е отвън,а норито отвътре.
Суши отдавна беше предизвикателство за мен.Доволна съм от постигнатия резултат,както от вида,така и от вкуса,към който бях меко казано предубедена.Естествено,моето суши не е съвсем автентично,защото не рискувах да го направя със сурова риба,най-вече поради липса на подходяща такава в момента.Използвах пушена сьомга,скариди и рулца от раци и естествено зеленчуци.Вкуса на всички комбинации ми допадна.Но някой ден,надявам се да пробвам и със сурова риба.
В основата на всички видове суши стои правилното приготвяне на ориза. Упътване има и на всяка кутия с ориз.
300 гр ориз за суши се измива много добре под течяща студена вода,докато започне да изтича бистра вода. Отцежда се добре.Ориза се слага в тенджера,налива се 450 мл.вода.Слага се на силен огън и се оставя да ври 2 мин.След това котлона се намалява до възможно най-ниската степен и ориза се оставя да къкри,покрит с капак около 10-12 мин.В никакъв случай капака не се отваря.Сваля се от котлона,под капака на тенджерата слага памучна кърпа и се оставя така 10 мин.В купичка смесваме 3 с.л. оризов оцет+1 ч.л.сол+1 ч.л.захар и разбъркваме да се разтворят.Ориза се изсипва в широка купа,разбърква се с дървена лъжица и се наръсва с оцета.Оставя се да изстине на стайна температура.В никакъв случай не се олажда в хладилник и не се разбърква прекалено много,за да не стане сух.След охлаждането се покрива с влажна кърпа,за да не изсъхва.След като ориза е охладен,може да се започне с приготвянето на суши.
За Маки суши върху бамбуковата рогозка се поставя лист нори с гладката страна надолу.Върху водораслите,с намокрени ръце се нанася слой ориз с дебелина около 1 см.В горния край се оставя ръб от 2 см.върху който не се разстила ориз.Върху долната 1/3 на ориза се размазва малко уасаби /но внимателно,че e много люто/.Върху уасабито се подреждат ивици риба и зеленчуци,или каквото ще се слага.С помоща на бамбуковата рогозка се завива стегнато руло,като се внимава плънката да не излиза извън листа нори.Рулото се срязва на две с намокрен във вода и оцет остър нож и двете половини се нарязват на по 3-4 еднакво големи парчета.
За Урамаки суши върху рогозката поставяме свежо фолио.Върху него с мокри ръце разпределяме ориза.Отгоре поставяме лист нори с грапавото към ориза,а лъскавата страна остава отгоре,върху която поставяме плънката.Завиваме на руло с помоща на рогозката.Може да поръсим рулото със сусам.
Има и още варианти суши с които ще експериментирам следващия път.Сервира се със соев сос и уасаби.По традиция се яде с пръчици,но може и с ръце.Всяко парче се изяжда на една хапка,с изключение на фунийките темаки,които са по-големи.Задължително е на масата да има мокри кърпички.За още по-голям ефект и за да превърнете дома си в моден суши бар,може да поднесете купичка с вода и компресирана кърпа за ръце,във вид на таблетка,която се разтваря в пълния си размер при потапяне във вода.
С приготвянето и поднасянето на суши,ще внесете в дома си доза екзотика от изтока!
Страхотно ,Ели ! Много ми беше интересно всичко споделено за сушито ! Никога не съм правила , ще си спомня рецептите ти , ако някога се престраша :)! Чао и хубав следобед !
ОтговорИзтриванеСушито изглежда прекрасно,чудесни цветове и аранжировка!
ОтговорИзтриванеАз също не съм правила суши и ми беше полезна информацията!
Много хубав снимков материал!
Приятна вечер!