петък, 9 март 2012 г.

Хумус

Отдавна се каня да го направя.Все си мислех,че е нещо сложно,завъртяно и туткаво,а то се оказа изключително лесно и бързо.Само трябваше да си набавя основните съставки-нахут и сусамов тахан.Хумус е традиционен в арабската кухня.В буквален превод означава хранителна паста от нахут и тахан,с овкусители,като зехтин,лим.сок,черен пипер,чесън.Рецепти из интернет много.Не знам коя е истинска,не съм опитвала оригинал.Ще напиша,как го направих аз,по мой си вкус.Получи се вкусен пастет.У дома се хареса.Прие се учудващо добре,въпреки,че са доста скептични към мойте експерименти,въобще към новостите,особено пък към постните.Преди да кажа от какво е го оприличиха на овкусена извара.И така...
Продукти:
250-300 гр нахут от консерва
2-3 с.л.сусамов тахан
сока на 1/2 лимон
2-3 с.л. зехтин
сол
черен пипер
лют червен пипер
1 скилидка чесън
червен пипер
Пасира се нахута,прибавя се тахана,зехтина,чесъна,малко лют пипер,черен пипер,сока от лимона.Овкусява се със сол.При сервиране се поръсва с червен пипер.Ако сместа е много гъста се разрежда с малко вода от консервата.Количеството на продуктите могат да варират според вкуса ви.Първоначално го сервирах с препечени филийки.Върви към салати,варени яйца,с крекери и чипс.По принцип се сервира с арабски питки,но върви и с топла домашна питка.Многофункционален е.Опитайте!

1 коментар:

  1. Не съм яла никога хумус ,но както го описваш ,Ели сигурно ще ми допадне ! Поне нахут заради диетата :) ям един път в седмицата ! Виж сусамов тахан май не се сещам да съм срещала тук ! Иначе по кулинарните групи от фейса срещам все добри отзиви за него:)! Ще пробвам при първа възможност (като намеря тахан ,де:))!
    Хубава събота ,Ели !

    ОтговорИзтриване