ябълка
дюля
круша
орехи
стафиди
сушени сливи
сушени кайсии
канела
индийско орехче
локум
захар
Измива се тиквата добре.Ако е кръгла се отрязва горната част,като капаче,ако е цигулка се изрязва долната куха част.С лъжица се почиства меката част със семената и се намазва обилно с мед.Плънката е по избор,количеството зависи от големината на тиквата.Аз я направих само с ябълка,дюля,стафиди,орехи и локум.Препоръчвам локума да е цветен,а стафидите тъмни,за да има контраст,но в момента с това разполагах. Сушените плодове се накисват във вода с малко ром,да набъбнат.Пресните се нарязват.Объркват се сушените плодове+пресните+орехите с подправките и малко захар.Пълни се тиквата,като между плънката се слагат парчета локум,налива се малко вода.Завива се отгоре с фолио и се слага се да се пече в тавичка с малко вода,ако водата в тавата изври се долива,за да не залепне.Пече се около час и половина,зависи колко е голяма тиквата.Преди края на печенето фолиото се маха ,за да се запече отгоре.Като е готова се изважда и се оставя да постои,да си попие водата,която е вътре в тиквата.Става ароматна,вкусна и красива.Хубава е,както топла,така и студена.
Обожавам вкуса на печена тиква...твоята е станала вълшебна!Съчетанието на толкова плодове в плънката я прави неустоима!Представям си какъв богат и ароматен вкус има тиквата!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Пробвала съм и съм правила такава тиква,разкошна е!За съжаление тази зима нямаше много тикви на пазара...
ОтговорИзтриванеБлагодаря за коментарите.Тиквата наистина става страхотна на вкус,ароматна...но само за тези,които я обичат.У дома,за съжаление си я ям сама,даже и не я опитват.
ОтговорИзтриване