събота, 3 март 2012 г.

Домашно кайзеровано филе



 

1 свинско контра филе
сол
червен пипер
чубрица
черен пипер
кимион
чимен
чесън на прах
Филето се почиства от ципите и се оформя но що-годе еднакви по дебелина парчета,за да съхнат равномерно,дължината не е толкова от значение.Прави се солена саламура в съотношение-1 л.вода-120гр.сол /2-3 литра саламура/.Слага се да се кисне в саламурата за 24-36 часа,притиснато,за да е покрито и се обръща няколко пъти.Изважда се,изплаква се с чиста вода и се слага върху памучна кърпа да се подсуши /около 12 часа/.Притиска се между две кухненски дъски с тежест огоре,за да се сплеска и придобие сплескана форма.Аз го правя едновременно-завивам в кърпата и притискам за около ден.Промушва се с дебел конец от единия край,за да може да се закача и се овалва в смес от подправки по желание.Закача се на проветриво място да съхне.Става също така и с телешко месо.Процедурата е същата,но с тази разлика,че телешкото месо се кисне по-дълго време в солената саламура,защото поема по-бавно-между 48-72 часа.А,ако ще е пастърма-не се овалва в подправки.След подсушаването направо се закача да съхне.Ако направеното количество е доста се съхранява за дълго време във фризер-завито с хартия /вестник/ и в торбичка.

2 коментара:

  1. Ама вкусития ааа :))..чудесни снимки на чудесно мезе !
    Честит 3 март ! Хубав уикенд, Ели !

    ОтговорИзтриване
  2. Чудно мезе си представила ,Ели!Поздравления!
    Много апетитно и със сигурност вкусно!
    Слънчева неделя!

    ОтговорИзтриване