понеделник, 20 февруари 2012 г.

Шоколадови бонбони с пълнеж



Наскоро се  сдобих с форми за бонбони и започнах с експериментите..Първоначално само изливах разтопен шоколад/бял,черен,млечен/ във формите,после започнах да добавям сухи пълнежи/карамелизиран кокос,фъстъчен крокант,ядки/,докато стигна до същинския пълнеж,така наречен praline.Днес съм направила два вида пълнеж-кокосов и ликьор кафе.Обвивката на бонбона е от черен шоколад,но може и друг/млечен,бял/.Пълнежа правя предварително.
200 гр.черен шоколад за обвивката
Кокосов пълнеж:
100мл.подсладено кондензирано мляко
50 гр.кокосови стърготини
Загрява се млякото и се сипва кокоса.Разбърква се бързо,да не загори.Трябва да се получи лепкава маса.Ако не е достатъчно гъсто се слага още малко кокос.Оставя се да се охлажда.
Пълнеж кафеен ликьор:
25 гр.захар
1 еспресо кафе или нес кафе/60 мл./
1 с.л.какао
50 мл.течна сметана
35 мл.алкохол/коняк,уиски/
125 гр черен шоколад
Захарта се карамелизира,слага се кафето,да се разтопи карамела,спираме котлона и слагаме всичко друго без шоколада.Смесва се добре/може и с тел да се разбие/.Добавяме шоколада и оставяме да се разтопи сам.Охлажда се.
Ако остане кафеен пълнеж се съхранява в хладилник и преди употреба се затопля леко.
Разтапя се шоколада на водна баня и се разтила по страните на формите.Слага се в хладилник да стегне.След това се сипва от пълнежа,но не до горе,за да остане място да се запечатат и пак се оставя да стегне.Накрая се сипва разтопен шоколад,пак стяга и се обръщат върху хартиени формички за бонбони.

8 коментара:

  1. уникални са,с удоволствие ще си взема,поздравления изглеждат страшно изкусителни

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни бонбони ,това си е висш пилотаж...!!!
    Ели ,изксутелни са не само като визия , но сигурна съм и като вкус,поздравления!
    Слънчев ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви за милите думи!Ще продължа да експериментирам с пълнежите,защото съм страстен почитател на шоколада,но в различни варианти.Напоследък не ми е достатъчно да си отчупя просто,блокче шоколад.Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Ели , чудесни са ! Страхотни ! Аууу направо нямам думи ! А пълнежа ми харесава най-много ,особенно с кокос :) ! Ама се черпя и с двата вида и ти пожелавам много вкусни и споделени с нас експерименти :)!
    Хубав вторник ! Прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за рецептата,но като ги правя за първи път имам едно питане.Като ги извадих от фризера почнаха да се изпотяват,това нормално ли е или бъркам някъде.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте,не мисля,че бъркате,мисля,че е нормално и ще се опитам да се обоснова.Не е нужно да ги охлаждате във фризер,освен,ако не бързате много.Всяко нещо извадено от фризера първоначално се изпотява,това е от разликата в температурата.А.ако и готовите бонбони ви се изпотяват или направо се оросяват при съхранение в хладилник-това вече е от самия хладилник.Има хладилници,които просто правят конденз и спасение няма.Спокойно могат да се съхраняват в хладно помещение,особено през зимните месеци.Пък и много не се задържат.Дано съм била полезна.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря Ви,ще ги направя и без да ги слагам в хладилник. :)

    ОтговорИзтриване