четвъртък, 19 януари 2012 г.

Зефир

 
Това е традиционен руски десерт,от рода на нашите целувки,но не точно, много по-сладки са и се приготвят без печене,само съхнат.Рецептата изглежда сложна,но всъщност се оказа,че не е така,просто трябва да се спазват точно грамажите и времето.Имат различни вариации на вкусове,цвят и декорация,търпят импровизации.Аз,като първи опит съм направила класически,само украсени с черен шоколад.Ето и рецептата:
1кг захар
25гр желатин
18гр лим.киселина
6гр ванилена захар
5гр хлебна сода
Желатина се накисва в 100мл вода за два часа.Захарта се накисва в 200мл вода също за два часа.След това се слага на котлона при постоянно бъркане за 7-8мин.Слага се вътре и желатина и се разбива с миксер за 10мин.на ниска степен.Добавя се лим.киселина и още 5мин.се разбива.После се добавя ванил.захар,содата и се разбива още 5мин.Престоява 10мин.С шприц се шприцоват върху пек.хартия и се слагат в хладилник за 3-4 часа-аз ги държах на стайна t*,пак изсъхват.

3 коментара:

  1. Това, което предлагате, може и да става за ядене, но ИЗОБЩО НЕ Е ЗЕФИР! Зефирът се приготвя с ябълково (или в краен случай друго плодово) пюре и пектин (или агар-агар), но не и с желатин!!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей,Анонимен,първо не предлагам нищо,а си публикувам в личния блог,да става за ядене,а дали е зефир,не мога да твърдя,рецепти всякакви,както и вкусове,на мен ми харесва,а чак за автентичност не претендирам.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. http://www.povarenok.ru/recipes/show/75712/

    ОтговорИзтриване