Разкошна спаначена торта,въпреки първоначалното предубеждение,на всеки,който чуе името,преди да я е опитал.
Правя я от доста години,от преди да имам този блог,затова до публикация не беше стигнала.
Днес я поусъвършенствах малко,като я гарнирах със замразени горски плодове,но и без тях е достатъчно свежа,както си е в оригинал.
Рецепта в оригинал:
4 яйца
2 ч.ч.захар
200 гр.спанак/замразен/
2 ч.ч.брашно
1 ч.ч.олио
бакпулвер
ванилия
Крем:
600-800 гр.заквасена сметана
пудра захар на вкус
Спанака се пюрира с олиото.
Яйцата се разбиват със захарта,слага се спанака,брашното,бакпулвера,ванилията.
Изпича се блат,който,като изстине се разрязва на две.
Отделя се 1 чаша трохи.
Сметаната се подслажда на вкус.
Намазва се първия блат,слага се втория,намазва се и се наръсва с трохите.
Оставя се да престои да попие крема.
Как процедирах аз:
Ползвах замразен пюриран /изцеден/спанак и го сложих направо в сместа.
За крем ползвах заквасена сметана+ едно крем сирене+замразени плодове и пудра захар.
Получи се добре.
Днес е Лазаровден,а тортата е по повод рождения ден на съпруга ми,затова е в компанията на френски макарони в зелено,да е в тон и с пролетта.
И в разрез
Хубав пролетен и празничен ден!
Няма коментари:
Публикуване на коментар