Традиционен сиропиран десерт от турската кухня.
Обичам турските сиропирани десерти,защото се приготвят предварително,колкото стоят по-хубави стават и са достатъчно сладки за моя вкус.
Рецепта:
1 яйце
1 ч.ч.пудра захар
125 гр.масло
1/2 ч.ч.грис
2 ч.ч.брашно
2 ванилии
1 бакпулвер
Яйцето,захарта и мекото масло се смесват добре,добавят се и другите продукти-грис,ванилия,бакпулвер и брашното /може да отиде малко повече,зависи от големината на яйцето/ и се омесва меко тесто.
Оформят се топчета и се нареждат в тава.
Всяко топче леко се сплесква и се набожда ядка-лешник,бадем,орех.
Печем в загрята 150*фурна около 45 мин.
Моето тесто излезе 720 гр,което разделих на топчета по 15 гр и излезнаха 48 бр.,които наредих и пеках върху силиконово килимче за макарони.
Преди заливане ги преместих в подходяща тава.
През това време приготвяме сиропа.
Сироп:
3 ч.ч.захар
3 ч.ч.вода
Вари се 15 мин. и се слага сок от 1/2 лимон
Заливаме с охладения сироп и оставяме да попият.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар