неделя, 29 януари 2017 г.

Шекерпаре


Традиционен сиропиран десерт от турската кухня.
Обичам турските сиропирани десерти,защото се приготвят предварително,колкото стоят по-хубави стават и са достатъчно сладки за моя вкус.

Рецепта:

1 яйце
1 ч.ч.пудра захар
125 гр.масло
1/2 ч.ч.грис
2 ч.ч.брашно
2 ванилии
1 бакпулвер

Яйцето,захарта и мекото масло се смесват добре,добавят се и другите продукти-грис,ванилия,бакпулвер и брашното /може да отиде малко повече,зависи от големината на яйцето/ и се омесва меко тесто.
Оформят се топчета и се нареждат в тава.

Всяко топче леко се сплесква и се набожда ядка-лешник,бадем,орех.
Печем в загрята 150*фурна около 45 мин.


Моето тесто излезе 720 гр,което разделих на топчета по 15 гр и излезнаха 48 бр.,които наредих и пеках върху силиконово килимче за макарони.
Преди заливане ги преместих в подходяща тава.

През това време приготвяме сиропа.

Сироп:

3 ч.ч.захар
3 ч.ч.вода

Вари се 15 мин. и се слага сок от 1/2 лимон


Заливаме с охладения сироп и оставяме да попият.



Да ви е сладко!







Няма коментари:

Публикуване на коментар