четвъртък, 13 февруари 2014 г.

Пълнена кисела зелка с кайма и ориз

 
Продукти:
1 кисела зелка
500 гр.кайма
1 ч.ч.ориз
1 морков
1 гл.лук
2 с.л.дом.пюре
4 с.л.олио
черен пипер
кимион
чубрица
Приготвя се плънката,като в олиото се запържват нарязаните лук и морков,прибавя се дом.пюре,каймата и ориза.Сместа се овкусява и се залива с две чаши вода.Оставя се на тих огън,докато ориза поеме течноста.Оставя се да изтине.
Зелката се поставя в тава и се разлиства цялата.
Сърцевината се изрязва и започва пълненето.
Първо се слага топка смес,колкото изрязаната сърцевина,загръщат се листата.
Върху тях се поставя тънък слой от сместа,пак се загръщат листата и така няколко слоя,докато свърши плънката.Загръщат се хубаво и последните листа.
Зелката се слага в дълбока тава или гювеч,сипва се от зелевия сок,завива се с фолио/капак/ и се пече 2-3 часа/180*
Готовата зелка се вади в плато и се оставя да поизстине малко,да се стегне.

 
Нарязва се и се сервира.

 
Добър апетит!

5 коментара:

  1. Ели, страхотно! Не съм виждала по-хубава пълнена зелка от твоята, майсторски си я подредила! Да видим кога и аз ще се наканя...
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Гери,отдавам го на това,че зелката беше много хубава,разлисти се идеално,а каймата си я смлях сама на ситна решетка,за да стане плътна сместа на плънката.Доволна съм от резултата.
      Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  2. Страшна вкусотия! Правих с прясна зелка, но с киселозеле си е калсика:)!
    Поздрави, Ели! Хубав утрешен празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съм запланувала прясна зелка,ама поради факта,че има целогодишно прясно зеле,все отлагам...ще те навестя да погледна твойта рецепта.
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  3. dnes napravih zelkata stana strahotna:)))

    ОтговорИзтриване