Продукти:
1 кисела зелка
500 гр.кайма
1 ч.ч.ориз
1 морков
1 гл.лук
2 с.л.дом.пюре
4 с.л.олио
черен пипер
кимион
чубрица
Приготвя се плънката,като в олиото се запържват нарязаните лук и морков,прибавя се дом.пюре,каймата и ориза.Сместа се овкусява и се залива с две чаши вода.Оставя се на тих огън,докато ориза поеме течноста.Оставя се да изтине.
Зелката се поставя в тава и се разлиства цялата.
Сърцевината се изрязва и започва пълненето.
Първо се слага топка смес,колкото изрязаната сърцевина,загръщат се листата.
Върху тях се поставя тънък слой от сместа,пак се загръщат листата и така няколко слоя,докато свърши плънката.Загръщат се хубаво и последните листа.
Зелката се слага в дълбока тава или гювеч,сипва се от зелевия сок,завива се с фолио/капак/ и се пече 2-3 часа/180*
Готовата зелка се вади в плато и се оставя да поизстине малко,да се стегне.
Нарязва се и се сервира.
Добър апетит!
Ели, страхотно! Не съм виждала по-хубава пълнена зелка от твоята, майсторски си я подредила! Да видим кога и аз ще се наканя...
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Благодаря,Гери,отдавам го на това,че зелката беше много хубава,разлисти се идеално,а каймата си я смлях сама на ситна решетка,за да стане плътна сместа на плънката.Доволна съм от резултата.
ИзтриванеХубав ден и на теб!
Страшна вкусотия! Правих с прясна зелка, но с киселозеле си е калсика:)!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Ели! Хубав утрешен празник!
И аз съм запланувала прясна зелка,ама поради факта,че има целогодишно прясно зеле,все отлагам...ще те навестя да погледна твойта рецепта.
ИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
dnes napravih zelkata stana strahotna:)))
ОтговорИзтриване