петък, 10 май 2013 г.

Сиропиран сладкиш с тиква и грис



Продукти:
2 ч.ч.настъргана тиква
1 и 1/2 ч.ч.грис
1 ч.л.бакпулвер
1/2 ч.ч.захар
1 ч.ч.гъст айрян
настъргана лим.кора

Сироп:
1 ч.ч.захар
1/2 ч.ч.вода
сока на 1 лимон

Включва се фурната да се загрява.
Всички продукти, без настърганата тиква се смесват, нея добавяме, когато печката е готова. Разбърква се хубаво с лъжица и се сипва сместа в намаслена тавичка/или силиконова/ за печене. Идеята е гриста да не набухва, сладкишът става по-плътен в такъв случай.
 Пече се 40-45 мин.160*.
Докато сладкиша се пече,сваряваме сиропа,за да изстива. Когато извадим сладкиша, трябва да имаме студен сироп за заливането му.

Изпечения сладкиш се залива със студения сироп и се  поръсва с кокосови стърготини. В началото сладкишът ще плува в сиропа, но след 10-15 мин ще го попие. Може да се надупчи сладкиша, за да поеме по-бързо.
Сервира се охладен.
Получава се вкусен и лек десерт.


Да ви е сладко!

1 коментар:

  1. И сладичък... Чуден е, Ели! И обединява все любими съставки за десерти - грис, тиква, сироп...
    Поздрави и хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване