сряда, 3 април 2013 г.

Шоколадова лава


Продукти за 8 броя:
200 гр.натурален шоколад
200 гр.масло
140 гр.захар
40 гр.брашно
4 яйца
ванилия/ром/
Разтопява се на водна баня шоколада+маслото+захарта.
Като поизстине се прибавят разбитите с вилица яйца,брашното,ванилията/рома/.Получава се лъскава смес.Разлива се в намаслени и набрашнени алуминиеви форми/за еднократна употреба/или чашки за крем-карамел.Слагат се във фризера да замръзнат.
Пекат се в загрята 200*- 220*фурна за 10-12 мин.
След малко се вадят внимателно от формите и се обръщат в чиния,поръсват се с пудра захар.
Сервират се веднага.Отвън става хрупкава кексова коричка,а отвътре е течно и се излива,като лава,откъдето е и името на десерта.


Лесни и бързи за приготвяне,вкусни и ефектни за поднасяне.
Могат да се направят предварително и да си стоят във фризера,при нужда само се изпичат,колкото броя са ви нужни.
Могат да се изпекат и всичките,студени пак са хубави-тогава вътре са кремести.
Пробвах да пека в силиконови форми-ако се сервират топли се начупват при вадене и лавата изтича,но ако се сервират студени става.У дома напоследък,след като премина еуфорията от ефекта се харесват студени,но това е въпрос на вкус,лично аз ги харесвам изпечени на момента,каквато всъщност е идеята на десерта.
Това на последната снимка е сервирано студено.




Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар