неделя, 27 януари 2013 г.

Шоколад и синьо сирене


Звучи странно и невероятно,но факт.Това е една елегантна комбинация от вкусове.
Научно е доказано,че молекулите на синьото сирене и шоколада са напълно еднакви и имат толкова сходен състав,че при комбинацията на двата продукта,удоволствието е гарантирано,стига да обичате двата продукта по отделно.
Вече и в България комбинацията е доста популярна в по-изисканите заведения и има много десерти на тази основа.


Лично аз от доста време експериментирам с шоколад и вариации на бонбони с пълнеж,затова заложих на варианта бонбони.
Тук направих три вида:трюфели с пълнеж от синьо сирене,шоколадови бонбони с пълнеж от синьо сирене и шоколадови бонбони с пълнеж от ганаш със синьо сирене.
И трите вида се получиха добре,всеки от който с различен вкус,характеризиращ комбинацията.



Трюфели със синьо сирене
100 гр.черен шоколад
50 мл.сладкарска сметана
50 гр.синьо сирене
горчиво какао за овалване
Шоколада и сметаната се загряват до хомогенизиране на сместа.Оставя се да се охлади и стегне.
Сиренето се оформя на малки топчета/колкото лешник/.
От охладената шоколадова смес се оформя топче,което леко се сплесква върху дланта,поставя се топчето от сирене и се завива около него.Оформя се трюфела,овалва се в какаото,поставя се в хартиена капсула и се охлаждат за известно време в хладилник,да стегнат.


Шоколадови бонбони с пълнеж от ганаш и синьо сирене
100 гр.черен шоколад
Пълнеж
20 гр.синьо сирене
15 гр.черен шоколад
1 с.л.сметана
1 ч.л.пудра захар
Всичко се загрява до разтопяване на продуктите и се остава да се охлади.
100 гр.шоколад се разтопява на водна баня и 1/2 се разлива в силиконови форми за бонбони и се оставят да стегнат.
Слага от сместа в шоколадовите черупки,толкова,че да има място за останалия шоколад,с който ще запечетваме.
Залива се с останалата 1/2 от 100 гр.шоколад.Оставят се да стегнат хубаво и тогава се вадят от формите.

 

Шоколадови бонбони със синьо сирене
100 гр.черен шоколад се разтапя на водна баня,1/2 от него се разлива в силиконови форми за бонбони.
Като стегне се слагат парченца синьо сирене и се залива с останалата 1/2 част от шоколада.Добре охладени се вадят от формите.
Да ви е сладко!


1 коментар:

  1. Ели,страхотни са бонбоните!Но и майсторлъка ти в тази област си личи.
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване