вторник, 31 януари 2012 г.

Медени бадеми с пълнеж




2 яйца
1ч.ч.захар
1ч.ч.олио
6 с.л.мед
1 ч.л.хл.сода
2 с.л.канела
брашно за средно твърдо тесто
Меда+содата се загряват до запенване,прибавят се другите продукти и се замесва гладко тесто.Разточва се на не много тънко/около 1 см./с и се изрязват с подходяща елипсовидна формичка и се изпичат.Още топли се издълбават/като изстинат изсъхват/и се пълнят с крем от: 
125гр.масло
1ч.ч.пр.мляко
1ч.ч.смлени орехи
трохите от издълбаните бадемки
Слепват се по две.Тези сладки трябва да отлежат,първоначално са сухи,после омекват.Стават,като пастички.Хубаво е да се правят от днес за утре.За крема да кажа,че не сипвам всичкото мляко наведнъж,понякога ми остава-зависи колко са трохите от издълбаното.Разбърквам хубаво и изчаквам малко да попият трохите,ако трябва добавям пак.Трябва  да се получи нещо между гъста кашичка и рядък маслен крем,за да може сладките хем да се слепват,хем да попиват.Сега да уточня за формичката с която ги изрязвам/може за някой да е смешно/,но рецептата ми е от времето,когато нямаше кой знае какви кухненски пособия и боравехме с подръчни материали-това е една капачка от някакъв лосион,който си бях купила заради самата капачка,измих си я старателно и си я ползвам до ден днешен за тези сладки.


И в кръгъл вариант.

3 коментара:

  1. Ели, много вкусно звучат сладките!
    Взимам си за кафенцето!
    А, за формичката, всички творчески личности, ползват много неща, които не са по предназначение, така и ти!
    много идейно с капачката:)
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  2. страхотно изглеждат сладките,идеални за чаша с кафе :)
    колко съм невъзпитана
    здравей Ели,открих те и ще те посещавам често
    поздрави и хубав ден

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви за коментарите.Спокойна вечер.

    ОтговорИзтриване