Френските “Macarons” са изящни малки сладки,изключително цветни и ефирни,с което първо те грабват,преди да си опитал неустоимия им вкус-хрупкава коричка,мека средина с пълнеж и топящи се в устата.Там са толкова известни,че са се превърнали дори в един от символите Париж.
Продукти:
90 гр. престояли белтъци
щипка сол
40 гр. захар
200 гр.пудра захар
110 гр. бадемово брашно
Бадемовото брашно и пудрата захар се пресяват.
Белтъците се разбиват с щипка сол и кристалната захар до лъскава смес.
Към разбитите белтъци се добавя на два три пъти сухата смес от бадемите и пудрата захар,като се разбърква с шпатула до усвояването и получаване на еднородна смес.
Разделяме в няколко купички сместа,в зависимост колко цвята ще правим и оцветяваме с хранителна боя.Поставяме сместа в пош и шприцоваме върху силиконово килимче за макарони.
Ако не разполагате с такова килимче се шприцоват върху тава,застлана с хартия.
Оставят се за 30-40 мин.да позасъхнат отгоре и да не лепнат.
Пекат се в загрята 150* фурна 15-16 мин.изваждат се и се охлаждат.
Готовите черупки се намазват с ганаш и се слепват две по две.
Оставят се да престоят едно денонощие.
Ганаш:
200 мл.сладкарска сметана
200 гр.черен шоколад
Загрява се сметаната и шоколада,бърка се до хомогенна смес,оставя се да изстине.
Да ви е сладко!
Ели, перфектни си ги направил. Браво!
ОтговорИзтриванеЧудесна презентация на макарони - и килимчето и Кулата!!! Комплименти, Ели!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеМного симпатични,цветни ,радващи окото,Ели!
ОтговорИзтриванеЧудесни са станали макароните,а за вкусът въобще не се съмнявам!
Поздрави и хубав ден! :)
Да,този път съм доволна от вида,вкуса го знаеш,все пак килимчето си даде резултати,мисля..
ИзтриванеХубав следобед!
Сега виждам, че съм написала грешно... Много се извинявам.
ОтговорИзтриванеТа чудесно си ги направилА, Ели! =)
Хубав ден от мен!
Стават грешки,сега видях,като поясни,благодаря,
ИзтриванеХубав ден и на теб.