сряда, 18 януари 2017 г.

Гeвреци с петмез


Рецепта:

250 мл.топла вода
20 гр.мая или 1 п. суха
1 с.л.захар
1 ч.л.сол
3 с.л.олио
450-500 гр.брашно

петмез за намазване/разрежда се с вода 1:1/
сусам за овалване или поръсване

Омесва се тесто/което е около 750 гр./ и се оставя да почине 20 мин.
Накъсват се 16 топчета/по около 45 гр./,от които ще направим 8 геврека.
Всяко топче се оформя на фитил/около 30 см./,усукват се по два фитила и се оформя геврек.


Колкото е по-дълъг фитила/съответно и по-тънък/ геврека става с по-голяма дупка,по-тънък и по-хрупкав.Моите в случая са по-дебелички,но е въпрос на вкус.
Поставям в тава с хартия,намазвам с петмеза и поръсвам със сусама.
Гледала съм,че потапят геврека в петмез и го овалват целия в сусам,но аз не ги обичам толкова сусамени и ги правя така.
Оставят се да втасат още /около/ 30 мин и се пекат до зачервяване.



Това е петмеза,който ползвах,но,ако не разполагате с такъв,се замества с разреден мед или захарна вода.





Няма коментари:

Публикуване на коментар