неделя, 26 юли 2015 г.

Торта"Павлова" с крем "Шантили"


Класика в жанра,както се казва,тази световно известна торта"Павлова",кръстена на руска балерина в оригинал се състои от целувчени блатове,сметана и червени плодове.
Отдавна е в списъка на чакащи за правене,но все отлагах,май,най-вече заради сметаната,че не съм и абсолютен фен,но подкукоросана от Ивана и нейната неустоима Павлова с крем Шантили  реших,че е сега момента.Правих я по нейната рецепта,най-вече заради крема,но половин доза,ей тъй за проба.

Продукти за целувчената черупка:

2 белтъка
110 гр.захар
щипка сол
2-3 капки лим.сок
Разбиват се белтъците с лим сок,солта и захарта до твърда и лъскава смес.
В застлана с хартия тава се шприцова сместа,един ред,като дъно и един,като борд.
Пече /по-скоро се суши/с в загрята 130* фурна за около час и половина и се оставя да изстине във фурната.През това време,докато се пече се приготвя крема.

Крем"Шантили'

150 мл.прясно мляко
2 жълтъка
3 с.л.захар
20 гр.брашно
ванилия
100 мл.сладкарска сметана
Млякото се загрява със захарта и ванилията.
Жълтъците се разбиват с брашното и малко от прясното мляко,прецеждат се и се сипват в млякото.
Бърка се до сгъстяване на крема и се сваля от котлона.
Периодично се разбърква до пълното му изстиване,за да не хване коричка.
Сметаната се разбива и се смесва с изстиналия крем.
Така приготвения крем се изсипва в целувчената черупка и отгоре се нареждат плодовете.
Притеснявах се,че много бързо ще омекне,навсякъде в оригинал я дават няколко часа преди сервиране да се пълни с крема.Но човек,докато не опита няма как да знае,и все пак следвах инструкциите.След няколко часа си беше добре изглеждаща на вид,с хрупкава коричка и чудесен вкус.Даже и на другия ден си беше що годе представителна,но малко поомекнала и все така вкусна.Интересно ми беше,как се реже,никъде не видях отрязано парче,навсякъде,само снимки на цели торти и предположих,че най-вероятно ще се сервира с лъжицата,но съм доволна,че успях да отрежа парче,на следващия ден и то доста добре изглеждащо.



Няма коментари:

Публикуване на коментар